A HetiVálasz.hu összegezet a Boston Consulting Group által készített jelentés az internetezés terjedésének gazdasági és társadalmi hatásairól Magyarországon. Amely jelenleg az egyik legátfogóbb ilyen tanulmány:

A MAGYAR PIAC ÁTTEKINTÉSE

Az internetezés és az előfizetések száma gyorsan, évente átlagosan körülbelül 30%-kal bővült az elmúlt évtizedben. A magyarok több mint 50%-a rendszeresen internetezik, és a hazai háztartások közel fele rendelkezik internetelőfizetéssel.

Az internet növekedésének következő szakaszát - a beszéd célú kommunikáció mintáját követve - valószínűleg a vezeték nélküli hozzáférési technológiák határozzák meg. Ez különösen érvényes a vezetékes internet-infrastruktúrákkal kevésbé lefedett vidéki területeken.

TERJEDÉS

Megfelelő infrastruktúra kiépítése esetén a magyarországi előfizetések száma 2020-ra elérheti az 5,7 milliót, ami azt jelenti, hogy 100 főből körülbelül 58 rendelkezik majd internetelőfizetéssel. Az első években a növekedés motorját főleg az első internet-előfizetésüket megrendelő, új háztartások és vállalatok hajtják, míg a második hullámot a vezeték nélküli vagy mobilinternet-hozzáférést vásárló magánszemélyek indítják majd el.

2020-ra a háztartások 91%-a fog rendelkezni legalább egy internet-előfizetéssel, de sok háztartás vezeték nélküli előfizetést is vásárol. A vállalatok körében még elterjedtebb lesz az internet: a jelenlegi 85-90%-ról 96% körüli szintre emelkedik a penetráció.

A vezeték nélküli technológia teljes kiterjesztését követően az előfizetések 54%-a lehet vezeték nélküli 2020-ra. A mobil dolgozók és az útközben internetező egyéni előfizetők vezeték nélküli technológiát igényelnek, és a technika fejlődésével a háztartások és a vállalatok egy része szintén vezeték nélküli megoldásokat használ majd elsődlegesen a hozzáféréshez. A vezeték nélküli előfizetések iránti kereslet magasabb lesz vidéken, különösen ott, ahol a vezetékes lefedettség korlátozott.

GAZDASÁGI ELŐNYÖK

Az internet terjedése jelentős gazdasági előnyöket ígér. Az internet GDP-n belüli részesedése évi 5,9%-ra emelkedik 2020-ra. Ez főként a különböző iparágak üzleti felhasználói által elért produktivitás-javulásnak lesz köszönhető.

Az erősödő internetpenetráció új vállalkozások alapításához vezet. A létrejövő új vállalkozások száma 2020-ig elérheti a 44 ezret.

Az üzleti aktivitás ösztönzi a munkahelyteremtést, ami óvatos becslés szerint 88 ezer új munkahelyet jelent 2020-ra. Ebből körülbelül 4400 munkahely jön létre az internes értékláncon belül. A 88 ezer új munkahely a munkanélküliek csaknem 30%-a számára kínál foglalkoztatást. Mindez a gazdasági tevékenység a kormány számára is bevételt termel. Tízéves időszakra vetítve ennek összértéke eléri a 805 milliárd forintot.

TÁRSADALMI ELŐNYÖK

A Boston Consulting Group négy fő társadalmi feladatot azonosított Magyarországon: az egyenlőtlenségek csökkentése, a közegészségügy és az egészségügyi állapot javítása, az oktatás színvonalának emelése és az e-kormányzati működés fejlesztése.

REGIONÁLIS EGYENLŐTLENSÉGEK

Magyarországon aggodalomra ad okot a jövedelem és az életszínvonal nagy különbsége az egyes régiók és települések között. Szintén jelentős probléma a digitális szakadék: az információhoz való hozzáférés és a lehetőségek hiánya miatt a vidéki lakosság életszínvonala alacsonyabb. Az internet segíthet az egyenlőtlenségek enyhítésében. Az elsődlegesen vagy teljes egészében otthonról végzett távmunka jó példa arra, hogyan juttathatja az internet lakóhelytől függetlenül munkához a rászorulókat. 

EGÉSZSÉGÜGY

Szintén aggasztó a magyar lakosság általános egészségi állapota. A krónikus jellegű és életmódbetegségek gyakorisága rávilágít a megelőzés fontosságára. Ezen a területen is jól hasznosítható az internet. Ennek legegyszerűbb formája az egészségügyi statisztikák online készítése és az egészséges életvitel internetes népszerűsítése.

OKTATÁS

Szintén problémát jelent Magyarországon az oktatás színvonala. Különösen a 15 évesek matematikai és olvasási kompetencia-felmérésének eredménye, az idegen nyelvi készségek szintje és a felsőoktatásban részt vevők aránya alacsony Európa többi országához képest. Az online konzultáció alkalmas a matematikai és az idegen nyelvi készségek fejlesztésére. Az alap- és magasabb szintű online diplomák megfizethető hozzáférése a felsőoktatásban részt vevők arányát is növelheti.

E-KORMÁNYZAT

Magyarország összességében véve gyengén teljesít az e-kormányzati szolgáltatások minősége és hozzáférhetősége terén más EUtagállamokhoz képest. Az e-kormányzat javíthatja a kormányzati szolgáltatások színvonalát és elérhetőségét, ami 60 milliárd euró megtakarítást hozhat évente. 

SZABÁLYOZÓI KÖRNYEZET

A kormányok és a szabályozó hatóságok kiemelt szerepet játszanak az internet nyújtotta előnyök mielőbbi és minél teljesebb körű kiaknázásában. Be kell vezetni és követni kell a bevált szabályozói gyakorlatot, és meg kell oldani a helyi problémákat. A bizonytalanság csökkentése érdekében a kormányoknak és a szabályozóknak törekedniük kell a világos és hiteles hosszú távú tervezésre, a beruházások ösztönzésére, a verseny élénkítésére, valamint az internetes ökoszisztéma egészét támogató környezet megteremtésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://szosolmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr782742639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása